Metformin
Description
Metforminul este un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, este utilizat pentru diabetul gestațional, sindromul ovarelor polichistice și pubertatea precoce. Clorhidratul de metformină este singurul medicament antidiabetic care este aprobat pentru utilizare în prediabet de către Asociația Americană de Diabet (ADA).
Studiile arată că Metforminul reduce, de asemenea, riscul de cancer pancreatic, deși motivul pentru acest lucru nu este pe deplin înțeles. Medicamentul este în prezent studiat pentru efectele sale asupra mai multor mecanisme de îmbătrânire, inclusiv la nivel celular, precum și pentru proprietățile sale antitumorale și neuroprotectoare.
Ce este Metformin ca medicament?
Metforminul este disponibil sub formă de tablete.
Este sigur să luați Metformin?
Metforminul este aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente. Decizia a fost luată în 2016 și nu a fost revizuită de atunci. Consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe tratamentul: Metformin are o serie de contraindicații.
A slăbit cineva cu Metformin?
Medicamentul a fost inițial dezvoltat pentru a trata diabetul de tip 2, dar studiile arată că ajută și la reducerea creșterii în greutate la pacienții care iau medicamente antipsihotice. Metforminul este recomandat ca tratament pentru diabetul de tip 2, inclusiv în cazul în care sunteți supraponderal sau obez, dar nu ca medicament de sine stătător pentru pierderea în greutate.
Cum se utilizează și la ce să vă așteptați
Principalul ingredient activ al medicamentului este metformina. Aceasta este capabilă să scadă nivelul de glucoză din sânge prin reducerea cantității care este produsă în ficat și are, de asemenea, un efect asupra absorbției intestinale și a sensibilității la insulină. Administrarea de metformină duce la normalizarea fondului hormonal la femei, inclusiv a regularității ciclului menstrual și a potențialului de sarcină în premenopauză. Medicamentul reduce riscul de insuficiență cardiacă în diabetul zaharat de tip 2, progresia insuficienței renale. Utilizarea medicamentului este asociată cu o incidență mai mică a amputațiilor.
Metforminul începe să își facă efectul la aproximativ 3 ore după administrare. Timpul de înjumătățire este de aproximativ 20 de ore.
Se poate administra Metformin la copii?
Metforminul este destinat tratamentului diabetului zaharat de tip 2 la adulți și copii cu vârsta peste 10 ani. Conform recenziilor, pentru tratamentul altor boli, medicamentul este utilizat în pediatrie prin decizia medicului.
Se utilizează Metformin pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 1?
Nu, conform instrucțiunilor oficiale, medicamentul nu este utilizat pentru tratarea diabetului zaharat de tip 1. Metforminul afectează producția proprie de insulină a organismului, dar nu poate servi drept substitut al acesteia.
Se poate lua Metformin și alte medicamente pentru diabet în același timp?
Metforminul este recomandat ca parte a unui tratament complet al diabetului zaharat de tip 2, în combinație cu o dietă terapeutică și un program de exerciții fizice. Poate fi prescrisă ca monodrog sau în combinație cu alte medicamente, dar numai la discreția medicului.
Preț
Metformina este relativ ieftină. Vă rugăm să rețineți: comprimatele de Metformin 500, 850 și 1000 mg sunt la vânzare.
De ce depinde prețul Metforminului în farmacie?
Costul medicamentului este influențat de mărimea ambalajului, de forma de eliberare, precum și de politica de marketing proprie a companiei. Prețul poate fi redus datorită promoțiilor și vânzărilor curente.
De ce este Metformin mai scump pe Internet decât într-o farmacie?
Serviciile online oferă adesea servicii conexe – consultarea cu un specialist, prescrierea, livrarea. Dacă acestea sunt incluse în costul medicamentului, prețul pentru Metformin 1000 mg va fi mai mare decât într-o farmacie obișnuită.
Este cu adevărat ieftin Metformin – este cu siguranță un fals?
Cumpărați medicamente numai de la farmacii licențiate și servicii online. Dacă există îndoieli, cereți reprezentantului companiei să confirme autenticitatea medicamentului. De asemenea, nu va fi de prisos să verificați integritatea ambalajului și data de expirare a medicamentului.
Dozaj
Metforminul este disponibil în două versiuni:
- comprimate cu eliberare imediată, care trebuie administrate de două ori pe zi;
- comprimate cu eliberare întârziată, care trebuie luate o dată pe zi.
Pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, se prescriu comprimate cu eliberare imediată de 500 mg o dată sau de două ori pe zi, sau 850 mg de două ori pe zi. Doza poate fi crescută în fiecare săptămână, dar trebuie să vă consultați în prealabil medicul. Doza medie pentru un adult este de 850 sau 1000 mg de două ori pe zi.
Al doilea tip de comprimate este prescris în cantitate de 500 sau 1000 mg o dată pe zi. În viitor, doza poate fi crescută la 2000 mg o dată sau de două ori pe zi.
Pentru prevenirea diabetului de tip 2 Metformin se administrează 1-2 comprimate 850 mg timp de o lună.
Pentru tratamentul diabetului gestațional, se prescrie Metformin 500 mg de 1-2 ori pe zi, apoi se crește treptat doza la 200-2500 mg.
Pentru tratamentul SPKJ, Metforminul se prescrie la 500 mg de 1-2 ori pe zi.
În caz de afectare a funcției renale din cauza unor boli acute sau cronice, doza poate fi redusă.
Metformin poate fi administrat cu mese?
Administrarea medicamentului cu alimente reduce viteza de eliberare a acestuia. Acest efect este recomandat dacă există efecte secundare legate de tractul gastrointestinal – acestea vor deveni mai puțin pronunțate. Dacă nu există efecte secundare, experiența pacienților sugerează că momentul administrării alimentelor nu contează.
De ce se reduce doza de Metformin în primele săptămâni de tratament?
O creștere treptată a dozei reduce riscul de efecte secundare.
Când este mai bine să luați Metformin: dimineața sau seara?
Este de preferat să luați medicamentul la aceeași oră. Dacă este dimineața sau seara nu este atât de important.
Cumpărarea
Metformin poate fi cumpărat legal pe teritoriul României. Este vândut de farmacii, lanțuri de farmacii și servicii online. Dacă doriți, puteți comanda medicamentul cu livrare în orice regiune a țării.
De unde pot cumpăra Metformin în Sibiu, Cluj-Napoca, București?
Dacă nu găsiți Metformin în farmaciile din orașul dumneavoastră, comandați medicamentul online cu livrare. Condiția de vânzare este prezența unei rețete medicale.
Pot să comand Metformin de la Farmacia Tei cu livrare?
Nu, deoarece Farmacia Tei livrează clienților doar medicamente fără prescripție medicală. Metformin nu este disponibil fără prescripție medicală. Cu toate acestea, puteți cumpăra medicamentul cu livrare dacă folosiți un serviciu online de încredere care vă va ajuta cu prescripția și va aduce medicamentul la adresa dumneavoastră la timp.
Prescripție medicală
Pentru a cumpăra Metformin, aveți nevoie de o rețetă. Medicamentul are o serie de efecte secundare grave și contraindicații, astfel încât decizia de a-l prescrie trebuie luată de un medic.
La ce medic ar trebui să mă adresez pentru o rețetă pentru Metformin?
O rețetă pentru Metformin poate fi eliberată de orice profesionist medical autorizat. Acesta poate fi nu numai un medic, ci și un asistent medical sau o asistentă medicală.
De ce nu pot cumpăra Metformin fără prescripție medicală din farmacii?
Medicamentul are contraindicații și efecte secundare grave. În plus, este important ca medicul să se asigure că cumpărătorul are vârsta legală.
De ce are nevoie un medic de informații privind vârsta pentru a elibera o rețetă pentru Metformin?
Informațiile despre pacient sunt necesare pentru ca medicul să poată decide dacă să prescrie medicamentul și doza acestuia. De exemplu, Metformin este prescris cu prudență pacienților cu vârsta de peste 60 de ani.
Alternative
Metforminul este un medicament cu acțiune versatilă. Este utilizat pentru a trata diabetul de tip 2, diabetul gestațional, prediabetul și SPKJ. Prin urmare, dacă medicamentul nu este potrivit, atunci când căutați un înlocuitor al Metforminului, trebuie să luați în considerare scopul exact pentru care a fost prescris.
Alternative farmaceutice la Metformin
Farxiga | Reduce nivelul de glucoză prin favorizarea excreției acesteia în urină |
Nesina | Crește eliberarea de insulină și inhibă eliberarea de glucagon |
Onglyza | Reduce nivelul de glucoză prin inhibarea eliberării de DPP-4 |
Alternative naturale la Metformin
Scorțișoară | Reduce nivelul zahărului din sânge și al colesterolului |
Curcuma | Se pare că reduce rezistența la insulină |
Poate fi înlocuit Metforminul cu suplimente pe bază de plante?
Nu, nu se cunosc medicamente pe bază de plante cu proprietăți similare.
Ce se întâmplă dacă iau Metformin în combinație cu tratamente naturale pentru diabet?
Cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea împreună a oricărui medicament. Combinarea Metforminului cu unele metode nemedicamentoase poate crește efectele secundare. Tratamentul complet recomandat de producător este cu o dietă terapeutică și exerciții fizice moderate.
Comparație
În vânzare există o listă extinsă de medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat. Acestea diferă nu numai în ceea ce privește gradul de eficacitate, ci și în ceea ce privește proprietățile auxiliare și principiul de acțiune. Dacă Metformin nu vi se potrivește, discutați cu medicul dumneavoastră alegerea unei alternative.
Care este diferența dintre Farxiga și Metformin?
Farxiga face parte din categoria inhibitorilor SGLT-2. Acest grup de medicamente ajută la eliminarea excesului de glucoză din organism prin urină, cu un risc scăzut de hipoglicemie. Utilizarea pe termen lung a Farxiga reduce probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și renale.
Farxiga este destinat numai adulților, în timp ce Metformin este destinat adulților și copiilor cu vârsta peste 10 ani. Farxiga este mai scump și, de asemenea, provoacă o serie de efecte secundare care nu sunt comune cu Metformin – urinare crescută, deshidratare, hipotensiune arterială.
Ce medicament poate fi administrat copiilor – Metformin sau Onglyza?
Metforminul este utilizat în practica pediatrică în funcție de decizia medicului. Onglyza nu este prescris pentru copii.
Care are mai puține efecte secundare – Metformin sau Nesina?
Aceste medicamente diferă în ceea ce privește principiul de acțiune, deși ambele acționează pentru a reduce nivelul de glucoză. Administrarea de Metformin poate duce la greață, vărsături, dureri abdominale, diaree. Nesina se caracterizează prin efecte secundare sub formă de tulburări gastrointestinale, febră și risc crescut de pancreatită.
Alcool
Metforminul și alcoolul pot interacționa potențial unul cu celălalt. Deși acest lucru este destul de rar, este mai bine să evitați consumul de alcool în timpul tratamentului.
Cât timp nu trebuie să beau alcool după ce iau Metformin?
Este recomandabil să vă abțineți de la consumul de alcool în orice cantitate. În plus față de riscurile asociate cu combinația dintre medicament și alcool etilic, abuzul de alcool este nedorit pentru toate persoanele cu DM de tip 2.
Care sunt pericolele combinării alcoolului cu Metformin?
Consumul de alcool în timpul tratamentului poate duce la hipoglicemie sau lactoacidoză.
Efecte secundare
Administrarea de Metformin poate fi însoțită de o varietate de efecte secundare. Printre cele mai frecvente se numără:
- greață;
- vărsături;
- tulburări de vedere;
- transpirații reci;
- amețeli.
Conform experienței pacienților, dificultățile de respirație, nervozitatea, durerile de cap sunt observate mai puțin frecvent. După administrarea de metformină, poate exista o senzație de căldură în corp, foame severă, transpirație excesivă. De regulă, efectele secundare dispar pe măsură ce organismul se adaptează la medicament.
Contrar concepțiilor greșite comune, Metforminul nu provoacă disfuncții erectile. Dar lipsa unui tratament în timp util al diabetului zaharat de tip 2 o poate provoca.
Este permisă administrarea de Metformin în timp ce conduceți un vehicul?
În compoziția medicamentului nu există componente cu efect intoxicant. Cu toate acestea, poate provoca un atac de somnolență sau (rar) o concentrare redusă. Dacă observați aceste efecte secundare, nu trebuie să conduceți o mașină.
Care sunt efectele secundare ale Metforminului pe care trebuie să le contactez de urgență medicul meu pentru sfaturi?
Consultați de urgență medicul dumneavoastră dacă simțiți o respirație crescută sau încetinită, dureri musculare, disconfort la stomac, dificultăți la urinare după administrarea de Metformin. De asemenea, este necesar să raportați o scădere a apetitului, febră, diaree, somnolență.
Supradozaj
Doza maximă de Metformin pe zi este de 2000 mg. Orice exces este considerat supradozaj. În acest caz, este obligatorie monitorizarea stării pacientului, dacă este necesar – tratament simptomatic.
Prin ce semne poate fi recunoscut supradozajul de Metformin?
Supradozajul de Metformină poate duce la pierderea cunoștinței sau la detresă respiratorie. În acest caz, este necesar să se apeleze la asistență medicală de urgență.
La ce poate duce depășirea dozei admise de Metformin?
Printre posibilele consecințe ale unui supradozaj se numără greața și vărsăturile severe, diareea, tulburările de ritm cardiac, respirația rapidă.
Cum se poate ajuta o persoană care a luat o doză prea mare de Metformin?
Este necesar să se apeleze la ajutor medical cât mai curând posibil.
Atenționări
Dacă medicul dumneavoastră vă va scrie o rețetă pentru Metformin, spuneți-i dacă aveți alergii, inclusiv la componentele medicamentului. Nu uitați să menționați bolile sistemului respirator, inclusiv astmul bronșic și BPOC, anemia, bolile renale și hepatice. Medicamentul nu este prescris în diabetul necontrolat, de exemplu, în forma acută de hiperglicemie, infecție severă a rinichilor, bronhiilor sau plămânilor.
La pacienții vârstnici, Metformin este mai probabil să provoace efecte secundare, inclusiv hipoglicemie și lactoacidoză.
Medicamentul poate fi întrerupt temporar în vederea pregătirii unei intervenții chirurgicale sau în timpul unei examinări care necesită administrarea de agenți de contrast care conțin iod. Pentru a nu pierde controlul asupra nivelului de glucoză din sânge, consultați medicul dumneavoastră pentru a găsi o alternativă.
Pot să iau Metformin în timpul sarcinii?
Metforminul nu este interzis în timpul sarcinii, dar trebuie să vă consultați în prealabil medicul dumneavoastră. Dacă există o necesitate, este necesar să se discute posibilitatea de a selecta o terapie alternativă. Acest lucru este valabil nu numai pentru perioada de purtare a copilului, ci și pentru alăptare după administrarea de Metformin.
Ce medicamente nu trebuie combinate cu Metformin?
Înainte de a începe tratamentul cu Metformin, spuneți medicului dumneavoastră dacă luați medicamente care afectează producția de urină sau nivelul de Metformin în sânge, agoniști ai adrenoreceptorilor beta-2, medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Este posibil să fie necesară ajustarea schemei de tratament.